voorbereid aan de slag
informatie voor vrijwilligers
Verklaring omtrent gedrag (VOG)
Ga je voor een organisatie of instelling aan de slag als vrijwilliger? In de meeste gevallen moet je dan een VOG aanvragen. Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat je verleden geen bezwaar oplevert voor het uitvoeren van het vrijwilligerswerk. De verklaring wordt ook wel een ‘bewijs van goed gedrag’ genoemd. De manier van aanvragen en kosten hiervan verschillen per organisatie, maar in de meeste gevallen vergoed de organisatie de kosten. Het aanvragen van een VOG kan 8 weken duren, het is dus handig om dit samen met de organisatie gelijk te regelen wanneer jullie gaan beginnen. Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over de VOG.
contract
Vrijwilligers zetten zich belangeloos in voor een organisatie of instelling. Toch is die inzet vaak niet geheel vrijblijvend. Beide partijen, vrijwilliger en organisatie hebben bepaalde verwachtingen van de samenwerking. Een vrijwilliger kan behoefte hebben aan ondersteuning of begeleidingsfaciliteiten, een organisatie wil dat afspraken over taken en verantwoordelijkheden worden nagekomen. Een vrijwilligerscontract zorgt ervoor dat deze verwachtingen besproken worden en dat je iets hebt om op terug te vallen mocht het nodig zijn.
vergoedingen
Een organisatie is niet verplicht om vrijwilligers een vrijwilligersvergoeding te geven. Veel organisaties geven hun vrijwilligers wel een vergoeding waarin reiskosten en andere onkosten zijn verwerkt of bieden scholing of uitstapjes aan. De belastingdienst hanteert een maximum voor een onbelaste vrijwilligersvergoeding. Lees hier meer over op de site van de Belastingdienst.
uitkering
Wilt u vrijwilligerswerk doen met behoud van uw uitkering van het UWV of gemeente? Dan mag dat onder bepaalde voorwaarden. Vraag eerst toestemming aan uw werkadviseur of werkconsulent. Het dient altijd gemeld te worden en de organisatie of instelling moet aan meerdere criteria voldoen. Ook kan de hoogte van een vrijwilligersvergoeding gevolgen hebben voor de hoogte van de uitkering. Voor meer informatie over de rechten en plichten met een UWV uitkering klik dan hier.
belastingaftrek
Wanneer je vrijwilligerswerk doet voor een (culturele) Algemene Nut Beogende Instelling (ANBI), mag je bij de belastingdienst onder bepaalde voorwaarden een bedrag aftrekken als een gewone gift. Lees meer over dit onderwerp op de site van de Belastingdienst.
verzekering
De gemeente Ermelo heeft een verzekering afgesloten speciaal voor Ermelose vrijwilligers, bijvoorbeeld voor het geval van een bedrijfsongeval. Iedere vrijwilliger kan aanspraak maken op de collectieve vrijwilligersverzekering. Dit geldt ook voor eenmalige vrijwilligers, bijvoorbeeld bij een buurtfeest. Vrijwillige politie en brandweer komen niet in aanmerking. Lees hier meer over de collectieve vrijwilligersverzekering.
Meldcode huiselijk geweld en mishandeling
De Meldcode is er om te zorgen dat huiselijk geweld (waaronder kinder- en oudermishandeling) zo snel mogelijk wordt gesignaleerd. Veel organisaties en beroepen zijn verplicht om met de meldcode te werken. Als vrijwilliger kan je iets betekenen in de eerste stap: het signaleren. Lees veelvoorkomende signalen door op signalenkaart.nl en vraag na bij wie jij in de organisatie terecht zou kunnen wanneer je een 'niet-pluis' gevoel hebt over een situatie. Weet dat het bespreekbaar maken niet gelijk betekent dat er een melding wordt gedaan bij Veilig Thuis, hier gaan nog veel stappen aan vooraf.
Design Blocks
Meer weten over wat er komt kijken bij vrijwilliger zijn? Kom langs bij het spreekuur of maak een afspraak.